Yhteystiedot

KAKTSVARRI ERÄMAJAT

Olavi Somby
Karigasniementie 4195
Kaamasmukka, Utsjoki, Finland
+358 400 642 777

www.kaktsavarri.fi
kaktsavarri@gmail.com

Postiosoite:
A775 Somby
99800 Ivalo

FACEBOOK

https://www.facebook.com/kaktsavarri/

Kuvia

Share |

Karigasniemi


Karigasniemi sijaitsee Utsjoen kunnassa, 100 km päässä kirkonkylästä, Suomen ja Norjan rajalla, raja kulkee Inarijoessa. Kariganiemellä ja sen lähialueen kylissä asuu noin 500 asukasta. Karigasniemi on kasvava ja kehittyvä kyläyhteiso, jossa on monipuoliset kauppa, ravintola sekä matkailumajoitus palvelut. Pankkipalveluja ei kylällä tarjota, maksupäätettä lukuunottamatta.

Kylätalo Saivu, jossa on kahvila, nettipiste, pienimuotoinen kirjasto ja lehtienlukunurkkaus. Kesäisin Info-piste, sekä elävää vedenalaista kuvaa Tenon lohesta.

Terveysasema kylätä löytyy jossa on vakituinen terveydenhoitaja ja lääkäri käy 1-2 kertaa kuukaudessa, lisäksi on yksityinen hammaslääkäri.

Asukkaat saavat toimeentulonsa palveluiden tuottamisesta, poronhoidosta, poronlihan jalostuksesta, maataloudesta, matkailusta ja vilkkaasta rajakaupasta.

Saamelaisenemmistöisessä kylässä käyttökielenä on Saamenkieli, Suomen ja Norjan kieltä kuulee myös yleisesti puhuttavan. Saamelainen kulttuuri näkyy kaikkialla.

Karasjoelle, lähimpään suurempaan taajamaan (noin 3000 asukasta) Norjan puolelle on matkaa vain 20 km, josta ihmiset käyvät jopa päivittäin ostoksilla Karigasniemellä Suomen edullisemman hintatason takia. Rajakaupan ja matkailun merkitys on suuri ja se näkyy kylän elinkeinoelämässä etenkin kesäisin ja viikoloppuisin, jolloin kylä täyttyy naapurimaan asukkaista ja muista matkailijoista. Suomalaisten, saamelaisten  ja norjalaisten kulttuurin risteyksessä elämä rytmittyy pikälle norjalaisten elämän sekä matkailun sesonkiaikojen mukaan. Tenon lohi elää Euroopan suurimmassa vapaana virtaavassa lohijoessa vaikuttaen osaltaan alueen ihmisten elämää.

(Lähde: eLappi.fi)

karigasniemi.jpg